Asiatiska recept

För den som söker efter asiatiska recept finns det ett stort utbud med många olika smakinriktningar att välja bland. Asiatisk mat är mycket varierad och bjuder på många olika kök. Du kan laga indiska grytor, svänga ihop en wok med vietnamesiska och thailändska smaker eller göra kinesiska dumplings. Bland asiatiska recept finns favoriter som kyckling tikka masala, friterade vårrullar, Kung Paos kyckling och friterade vannamei-räkor. Asiatiska recept utgör resultatet av tusenåriga traditioner där ingredienser från djur- och växtriket blandas med utsökta kryddor för att skapa unika och aptitretande maträtter.

Laga asiatisk mat

Att laga asiatisk mat innebär att tillreda en lång rad maträtter på olika sätt. Hit hör soppa, ramen, sushi, nudlar, wok och många rätter som framställs med varierande metoder. För att enkelt laga asiatisk mat i ditt eget kök kan du börja med att hitta goda asiatiska recept hos Pongmarket. Därefter bör du införskaffa olika verktyg som underlättar. En ångkokare i bambu placeras ovanpå ditt kokkärl vilket låter ånga passera genom bambubehållarens galler. Ångkokning ger både nyttigare och godare mat, med bevarade näringsämnen och smaker. När du ska laga asiatisk mat får du ofta finfördela och skära grönsaker och rotfrukter. Då är det bra att köpa en mandolin som du enkelt kan strimla ingredienser med till wokar och dumplings. En japansk Santoku-kniv passar också väl till asiatisk matlagning.

Typiska kryddor

Asiatisk mat är mycket mångsidig och varierande, och det finns många olika kryddor som används inom olika regionala kök. Här är några vanliga kryddor som används i asiatisk matlagning:

Ingefära

Ingefära kommer från Sydostasien och ses som en basvara i det asiatiska och indiska köket. Den används ofta för att ge smak och värme till rätter.

Koriander

En ört som används i många asiatiska kök, särskilt i indisk, thailändsk och vietnamesisk matlagning. Koriander ger en frisk och kryddig smak till rätter. Korianderfrön finns i curry som används flitigt i Indien.

Chili

En het krydda som används i många asiatiska rätter, särskilt i thailändsk, koreansk och kinesisk matlagning. Chili används mycket mer inom den asiatiska kokkonsten än i den västerländska.

Kokosnöt

I asiatisk matlagning är kokosnöten vanlig som kokosmjölk, riven kokos och kokoskräm. Kokosnöt ger en mild och söt smak till rätterna och används både i söta och salta rätter.

Citrongräs

Citrongräs är en väldoftande krydda som är vanlig i det asiatiska köket. En viktig ingrediens i många thailändska och vietnamesiska rätter, citrongräs ger en citrusliknande smak och doft till maten.

Vilket ris till asiatisk mat?

Valet av ris till asiatisk mat beror på personliga preferenser och vilken typ av asiatisk mat som tillagas. Här är några vanliga sorter av ris som används i olika asiatiska kök:

Jasminris: En långkornig och aromatisk ris som är vanligt förekommande i thailändsk matlagning. Jasminris har en mild och naturligt söt smak och är lätt klibbig.

Basmatiris: En långkornig ris som är vanligt förekommande i indisk och pakistansk matlagning. Basmatiris är också aromatiskt och har en mjuk och lite klibbig konsistens.

Sushi ris: En kortkornig ris som används i japansk matlagning, särskilt för att göra sushi. Sushi ris är mjukt och klibbigt, vilket gör det lätt att forma till små rullar.

Kleber ris: En kortkornig ris som är vanligt förekommande i koreansk matlagning. Kleber ris har en klibbig konsistens och används ofta i rätter som bibimbap och japchae.

Röd ris: En långkornig ris som är vanligt förekommande i kinesisk matlagning, särskilt i södra Kina. Röd ris har en nötig smak och är något klibbig.

Det finns också många andra sorter av ris som används i asiatisk matlagning beroende på region och maträtt. Oavsett vilken ris som används, är ris ofta en viktig del av en asiatisk måltid och fungerar som en neutral bas för att balansera smaker och texturer i rätterna.

Goda asiatiska recept

Friterade vårrullar

Klassiska vårrullar kan friteras så att de blir krispiga med gyllene färg. Ett gott alternativ är att servera dem med chilisås.

Ingredienser:

  • 100 g glasnudlar eller risnudlar
  • 2 msk sesamolja för stekning
  • 300 g strimlad vitkål
  • 1 halv strimlad gul lök
  • 1 stor morot som strimlats i tunna stavar
  • 1,5 tsk salt
  • 1 dl ostronsås
  • 4 msk soja (japansk)
  • svartpeppar
  • vitpeppar
  • 1 förp vårrulledeg
  • 1 förp böngroddar
  • 3 msk vatten
  • 3 msk vetemjöl
  • 1,5 l rapsolja eller frityrolja

Sweet chilisås:

  • 4 msk hackad vitlök
  • 3 msk chiliflakes
  • 4 msk strösocker
  • 3, 5 dl vatten
  • 1,5 msk majsstärkelse

Tillredning:

Först av allt bör du börja med att koka sweet chilisåsen. Allt utom majsstärkelsen läggs i en kastrull och får puttra mellan tre till fem minuter. Sedan kan du blanda ner majsstärkelsen i såsen och därefter koka den under omrörning. När blandningen har tjocknat, ställ av och låt svalna.

Nu är det dags för vårrullarna. Lägg i nudlarna i kokande vatten och låt dem koka i tre minuter. De bör sköljas i kallt vatten så de svalnar, ställ dem därefter åt sidan.

Sesamoljan ska nu hettas upp i en stekpanna eller wok på medelvärme. Blanda ner lök, morot, kål, salt, ostronsås och soja. Smaka av med svart- och vitpeppar. Stek blandningen i fem minuter, tillsätt groddarna och stek sedan i ytterligare två minuter. Allt bör hällas över i en skål och ställas svalt.

Blanda ihop vatten och mjöl i en skål så att det blir klibbigt och tjockt. Lägg ett vårrulleark med spetsen på ett hörn mot dig. Lägg på 1 msk fyllning i mitten på den halva som ligger närmast dig. Spetsen ska vikas över fyllningen, därefter kan du rulla och pressa rullen mot dig. När du nått mitten kan spetsarna vikas in på sidorna. Stryk lite mjölblandning på den triangel som blir kvar. Rulla ihop det sista, lägg den under en handduk och gör resten av vårrullarna.

Hetta upp oljan upp till 180 grader i en större kastrull som har höga kanter. Vårrullarna bör nu friteras i tre till fyra minuter eller tills de har blivit gyllenbruna. Servera med chilisåsen.

Ugnsbakad lax serverad med teriyakisås

Den sötsura såsen i det här receptet gifter sig väl med den salta laxen. När du adderar fröer blir rätten extra god.

Ingredienser:

  • 2 dl teriyakisås
  • 600 g laxfilé
  • 1 dl blandade frön, t ex pumpa-, sesam- och solrosfrön

Servera med:

  • 1 bit papaya, kiwi, mango eller melon
  • ris eller nudlar

Tillredning:

Värm först ugnen till 200 grader. Lägg in laxsidan i en noga smord ugnsform. Laxen ska sedan penslas generöst med teriyakisås. Baka därefter laxen i 20 minuter, tills innertemperaturen ligger på ungefär 48 grader. Ta ut laxen ur ugnen och häll på fröblandningen. Fisken bör sedan bakas ytterligare några minuter i ugnen. Servera den med nudlar eller ris och tärnad frukt.

Kokoscurry med grönsaker

Det är enkelt att tillaga sin egen curry. Kombinera med krämig kokosmjölk, koriander, rostad kokos och skivad rödlök.

Ingredienser:

  • 500 ml kokosmjölk
  • 1 skivad gul lök
  • 3 klyftor hackad vitlök
  • 3 msk röd currypasta
  • 1 gul hackad paprika
  • 1 röd hackad paprika
  • 1 broccoli
  • 1 halv blomkål

Servering:

  • 4 portioner risnudlar
  • 1 skivad rödlök
  • färsk koriander
  • kokoschips
  • 2 limefrukter

Tillagning:

Koka riset, stek sedan lök och vitlök i olja. Tillsätt currypasta och resten av grönsakerna. Häll på kokosmjölk och koka ihop tills grönsakerna mjuknat. Servera tillsammans med nykokt ris, rödlök, färsk koriander, limeklyftor och kokoschips.