Grillad lammytterfilé

Recept på grillad lammytterfilé med honungssenapssås och chevregratinderade rödbetor

Att grilla lamm ytterfilé är en enkel middag att bjuda på! Supergod och enkel lyxig middag, som inte är speciellt svår att tillaga. Vi föredrar att grilla lamm ytterfilén, men det går självklart lika bra att grilla lamm i ugn eller att steka i stekpanna.

Ingredienser

  • 800 g lammytterfilé
  • 1 dl olivolja
  • 1 röd chili
  • 3 msk rosmarin
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 citron

Gör såhär:

  1. Finhacka chilin och hacka rosmarinen
  2. Häll upp oljan i en skål och lägg i chilin, rosmarinen, pressade vitlöken, cest från 1 citron och hälften av saften. Krydda med svartpeppar och salt och blanda
  3. Lägg lammytterfilén i dubbla plastpåsar och häll i marinaden. Kläm på köttet så marinaden sprids över hela köttet
  4. Lägg köttet i kylen i minst 3 timmar. Ju längre desto bättre
  5. Grilla sedan köttet tills det har fått fin färg, då brukar det vara färdigt även inuti!

Ingredienser honungssenapssås

  • 4 dl créme fraiche
  • 1,5 msk djonsenap
  • 1 msk honung

Gör såhär:

  • Blanda alla ingredienser i en skål och smaka av med svartpeppar och salt. Låt såsen stå kallt en stund innan servering

Chévregratinerade rödbetor

  • 500 g rödbetor
  • 100 g chévre
  • 2 sötpotatisar
  • 1 dl valnötter
  • 1 purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • Honung

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 °C
  2. Tvätta sötpotatisen och skär i klyftor
  3. Tvätta och skär purjolöken i strimlor
  4. Lägg sötpotatisen i en ugnssäker form. Häll över olivolja tillsammans med örtkryddor, pressad vitlök, svartpeppar och salt
  5. Ställ in i ugnen tills potatisen nästan är klar, ca 20–30 minuter. Strö över purjolöken och låt stå i ugnen i ca 5 min till
  6. Tvätta rödbetorna och koka tills de blir mjuka, ca 30–40 min beroende på storlek.
  7. Häll av vattnet och spola i kallt vatten
  8. Skär i klyftor och lägg i en ugnssäker form. Häll över olivolja, smula över osten och ringla över lite honung
  9. Gratinera mitt i ugnen i ca 10 min, tills rödbetorna fått fin färg
  10. Strö över valnötter precis innan servering