Apple pie-glass

Apple pie-glass

Denna glass var något av det godaste jag ätit. Ok, jag säger det ganska ofta. Men wow! Kommer på mig med att gå i skåpet och mumsa på dom där vaniljsmulorna i tid och otid. Gjorde nämligen lite mer än man skulle, så jag fick över. Gillar man äpplepaj är det här en given glass att göra. Ingen glassmaskin behövs och orkar man inte så kan man ta och skippa att baka sina egna smulor. Man tar bara lite goda mördegskakor, bondkakor eller vaniljdrömmar och smular ner. Men jag lovar, smulorna är väl värda att göra.

 

8–10 personer

Äppelkompott
2 äpplen, skalade och skurna i små bitar
3 msk vatten
3 msk strösocker
0,5 tsk malen kanel

Koka upp äppelbitarna i vattnet och tillsätt sockret. Sjud ett par minuter. Dra av från plattan och rör ner kanelen.

 

Vaniljsmulor
37,5 g smör, skuret i tärningar
1 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Blanda alla ingredienser till en smulig pajdeg i en bunke. Låt vila i kylen ca 1 timme.

Sätt ugnen på 175°C.

Strö ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 10–12 minuter eller tills smulorna börjar bli gyllenbruna.

Ta ut smulorna ur ugnen och låt dem svalna på plåten.

 

Färskostglass
200 g Philadelphiaost
3 äggulor + 3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 krm salt
3 dl vispgrädde
0,5 tsk kanel

Vispa ihop Philadelphiaost, äggulor och strösocker. Tillsätt vaniljsocker och salt.

Vispa upp grädden och vänd ner i smeten.

Vispa äggvitan i en separat skål och vänd ner den sist tillsammans med kanelen.

Varva färskostglass, äppelkompott och smulor i en form eller små portionsformar och ställ in i frysen och låt stå minst 4–5 timmar. Sätt på ett lock om glassen ska sparas en längre tid.

 

Recept: Elisabeth Johansson

You may also like...

1 Response

Jag blir väldigt glad om du lämnar en kommentar.